Selvhjulpenhed

Vi hjælper børnene med at hjælpe sig selv

Vi vægter barnets selvhjulpenhed meget højt. Det er med til at styrke selvværdet og give barnet succesoplevelser i hverdagen.

Vi prioriterer at børnene tager aktiv del i deres dagligdag så som selv at hente deres madpakker og drikkedunke. Denne aktive deltagelse giver børnene mange sejre og succesoplevelser.

Nærværet med den voksne kommer i højsædet og dialogen mellem barn og voksen bliver forstærket. Det giver barnet en følelse af, at det vokser og udvikles.

Vuggestuebørnene lærer selv at tage tøjet af, eksempelvis ved sovetid.
Barnet har sin egen kurv/hylde, hvor det sammen med den voksne lægger tøjet på plads. Herefter tager barnet selv bleen af og lægger den i affaldsspanden. Vi opfordrer de ældste børn til at gå på toilet.

Barnet tager selv en ny ble frem fra skuffen, og den voksne hjælper barnet med at tage den på. Dette giver barnet en følelse af at være med og selv at kunne.

Barnet lærer selv at lægge sit tøj i garderoben og tage sutsko på.

Vi udfordrer børnene til at øve sig i af- og påklædning af tøj og overtøj. F.eks. i vinterhalvåret lægges børnenes flyverdragter på gulvet, hvorefter barnet sætter sig ovenpå den og stikker benene i. Herfra kræves hjælp i større eller mindre grad. Vi opfordrer til, at børnene klædes i tøj, som børnene let kan tage af og på f.eks. elastik i bukserne, velcro i skoene osv.