Traditioner

Vi har traditioner alt efter årstiderne og højtiderne. Det er vigtigt for at børnene kan få fornemmelsen af rytmen i året, overgangen fra efterår til vinter, vinter til forår osv. og for at de kan genkende højtider og lære at fejre dem sammen.

Fastelavn
Børnene i vuggestuen laver masker og pynter op med katte og andre fastelavnsting; og børnene i børnehaven laver masker og maler tønden. Fredag før Fastelavn møder vi alle udklædte og slår katten af tønden henholdsvis i vuggestuerne og i børnehaverne.  Vi synger fastelavnssange og går catwalk.

Plantedag
Vi holder plantedag en dag i foråret, hvor børnene kommer med en plante/blomst hver, som de sammen med de voksne planter i kummer, krukker, plantekasser og altankasser på legepladsen. Vi er glade for alle slags planter, og især noget der kan spises. Børnene hjælper gennem sommeren med at passe på planerne og vande dem. De smager på de forskellige krydderurter som pynter legepladsen, og herigennem lærer at være nysgerrig på naturens forskellige smage. Vi bruger desuden planternes frugter, grønt og krydderurter til mad på bål, som eksempel krydderurtedæller og pandekager medhjemmelavet rabarber marmelade.

Koloni
Hvert forår tager børnehaven ned til Asylets egen koloni ved Præstø. Vi har vores egen legeplads med gynger, rutsjebane og sandkasse. Der er også en stor gammel have med masser af klatre træer og buske, man kan gemme sig i. Lige i nærheden er der både skov og fjord, så hver dag går mindre grupper ud, for at se sig om i skoven eller fiske i fjorden. Det, vi fanger i vandet, putter vi gerne i små medbragte akvarier, så vi kan se lidt på fangsten.

Nogle samler edderkopper og andet kryb, som man så kan kigge på med forstørrelsesglas. Der er en tradition for nogle faste aktiviteter på kolonien. Vi har en skattejagt, en grillaften og så den store pyjamasfest med konkurrencer og diskotek.
På kolonien er der næsten en slags sommerhus stemning, da vi ikke har så meget vi skal nå. Dette gør det til en skøn oplevelse, hvor vi ofte lærer nye sider af børnene, at kende. Der er tid til at fordybe sig, og det, at der er mere plads, rent fysisk, gør, at der stort set aldrig opstår konflikter. Måske fordi børnene så også mentalt får mere plads til selv at løse problemerne.

Sommerfest
I juni måned holder vi sommerfest for alle børn, forældre og personale. Festen bliver arrangeret af forældre og personale i fællesskab. Festen starter kl. 15.00 og slutter kl. 18.00. Der er bl.a. boder med forskellige aktiviteter, kage, pølser, popkorn samt kaffe og kage. Vi slutter af med fællesspisning for dem der har lyst.

Patrulje
Patruljen er for de børn der kan starte i skole året efter. I Patruljen er der fokus på de sociale kompetencer og relationer.  Vi har især fokus på, at være en god kammerat/ven, måden vi taler til hinanden på, det gode holdarbejde og fordele ved at være en del af en gruppe.

Afsked med børn
Når et barn holder op, holder vi en afskedsfest på stuen. Børnene får deres børnemappe med billeder og små historier fra tiden i Frederik d. VI´s Asyl. Der bliver holdt en afskedsfest for patruljen før de går ud af børnehaven.

Skoletaskedag
I september inviterer Frederiks alle vores gamle patruljebørn til skoletaskefest. Det gør vi, fordi det er rigtigt hyggeligt for os at se børnene igen, og børnene er meget glade for at komme tilbage og fortælle, hvordan det nu går dem i skolen. Til festen går børnene en lille tur rundt med deres skoletasker, så alle kan se dem, og så nyder de ellers bare at være sammen med deres gode gamle venner og at være de store.

Bedsteforældredag
Vi inviterer børnenes bedsteforældre eller tanter/onkler til kaffe og kage en eftermiddag i oktober/november. Sammen vil vi synge nogle sange og lege nogle lege. Arrangementet foregår stuevis.

Fødselsdag
I Frederiks siger vi gerne ja tak til invitationer til hjemmebesøg, hvad enten det er fødselsdag, ”jeg er flyttet”, ”jeg er blevet storebror” eller andre ting der skal fejres. Til fødselsdage tager hele stuen og 3 voksne afsted, hvorimod andre arrangementer godt kan være i mindre grupper, men – af sikkerhedshensyn – altid med 2 voksne.  Alle invitationer til børnefødselsdage hænger fremme i børnehaven til glæde for hele huset.

Børnene fortæller ofte om deres liv derhjemme, om deres nye legetøj og værelse, og i Frederiks snakker vi med børnene om hvor de bor, hvordan de kommer til børnehave og andet hjemligt.

Vi ser at et besøg ”hjemme hos” styrker barnets identitetsfølelse og selvværd. De glæder sig meget til at vise deres værelse og legetøj frem, og der bliver snakket om det flere dage efter turen.

Jul
1. december starter julen i Frederik d. VI’s Asyl. Vi pynter det fælles juletræ i Hallen. På stuerne pyntes der op, og der laves pakkekalender. På stuerne samles alle børn og voksne hver dag for at pakke en gave op. Gaven er altid noget, som skal tilhøre stuen. Vi synger julens sange, hører nissehistorier og spiser en pebernød. Og så spøger drillenissen.

Julefest og Luciaoptog
Omkring den 13. december holder vi julefest for børn og forældre. Her går de ældste børn fra børnehaverne Luciaoptog, og vi får besøg af julemanden, der deler godteposer ud.

Julefrokost
En af de sidste dage inden jul holder vi julemiddag for alle børn. Vi spiser risengrød og danser om juletræet.

Plantedag